Bildeboka “Pappa er sjørøvar”

Bildeboka “Pappa er sjørøvar” av Hans Sande (Cappelen Damm forlag), handler om fordeling av samfunnsgoder. Den har fått mye oppmerksomhet i media, og blitt kalt en politisk barnebok. Under ser du noen av illustrasjonene jeg laget til boka, og noen av anmeldelsene boka har fått:

ANMELDELSER

 

 

HUMOR MED ALVOR

“[…] en fortelling som er morsom og sprelsk, men den har også alvor i seg. […] Mengden tekst på hvert oppslag er veldig passe, og mens den voksne leser, kan barnet boltre seg i Silje Granhaugs flotte illustrasjoner. Hun bruker grafiske teknikker og skaper spennende, sprelske bilder der det er mye å se på og oppdage. Personene er plassert i et humoristisk miljø med røffe farger og streker, tekst og illustrasjoner framhever hver sin del av historien og fungerer flott sammen. Pappa er sjørøvarer en både morsom og alvorlig leseropplevelse å dele for voksne og barn.”

(Linn T. Sunne, Oppland Arbeiderblad)

 

RØVERI MOT URETTFERDIGHET

“Her kommer en bok som handler om urettferdighet og fordeling av verdens goder. […] Budskapet er tydelig og historien treffer.”

(Hege Fosser Pedersen, Foreldre & Barn)

 

LES MER

“Hans Sande er en erfaren forfatter av både voksen og barnelitteratur og gir oss sammen med illustratør Silje Granhaug i Pappa er sjørøvar en politisk bevist fortelling om fordeling av samfunnsgoder, og hvordan politiske konflikter vises via barns ufrivillige deltakelse i dem. Boken er også en historie om vennskap på tvers av grenser, og om å ha mot til å stå for det man mener er rett i møte med urettferdighet og overmakt. […] Det å ha politikk som tema i en barnebok er modig. Å klare å balansere politisk budskap med barns krav til underholdning er krevende. Sande gjennomfører dette på en høyst kompetent og fin måte. […] Tuvas ferd fra lille Norge, med alt vi har av overflod, til Palestinas mangel på det samme, er en dannelsesreise i miniatyr. […] Tuvas erkjennelse om en grunnleggende menneskelig identifisering er sterk og rørende, og kanskje litt naiv, men ikke mindre sann. […] Fortellingen er illustrert med ekspressive og bombastiske grep. Silje Granhaug viser seg som en original og kreativ illustratør […] Teksten er sterk og overordnet, og både tekst og det visuelle klarer å fortelle en rørende historie om sitt tema.

(Jon Wesseltoft, Barnebokkritikk.no) Les hele anmeldelsen her

 

PALESTINAKONFLIKTEN SOM BARNELITTERATUR

 

“Sande legg det pro-palestinske standpunktet sitt heilt ope. Boka er eit solidaritetsprosjekt, målet er ikkje å synleggjera historisk og politisk kompleksitet. Då overlèt han også mykje til lesaren og ikkje minst til oss vaksne, når barn spør: Korfor er dei israelske soldatane så brutale? Korfor nektar dei palestinarane noko så banalt som vatn? Sande gir frå seg kontrollen over svara, og mange vaksne vil sjølvsagt oppleva det som vanskeleg å svara. Boka er velskriven, med språkleg overskot. […] Silje Granhaug har laga røffe og humoristiske kollasjar til Sandes tekst, både ord og bilde overskrir ein traust realisme.”

(Ingeborg Mjør, Dag og Tid)

 

SJØVERI MOT URETTFERD

 

“Denne boka går rett inn i ei av dei bitraste og mest uforsonlege politiske konfliktane i verda og konkretiserer striden ned til kvardagsplanet. […] Silje Granhaug har illustrert boka. Det har ho gjort på ein framifrå måte. Bilete og teikningar er sette saman til fargerike collagar, like fantastiske som teksten, men også høgst realistiske. […] Pappa er sjørøvar er ei vakker bok, og dessutan ei bok med brodd mot urettferda. Det trengst.”

(Sjur Tjelmeland, Kvinnheringen)

Jeg synes det nye samarbeidet med Hans Sande i boka «Pappa er sjørøvar» har gitt Silje Granhaug et kraftig puff framover som billedbokillustratør. […] Dette er Hans Sande på sitt beste. […] Det går selvfølgelig ikke an å skjule den politiske tendensen av ei bok om Israel og palestinerne, men det politiske budskapet er likevel ikke påtrengende. Boka har mye tekst som innbyr til samtale mellom ungene og den som leser. Det er i tillegg ei nydelig bok i halvstort format.”

(Stein-Arve Myrbakk, Rana Blad)

 

DIREKTE TALE OM URETTFERDIGHET

“Hans Sandes budskap er tydelig. Det er flettet inn i en spennende, leseverdig historie.”

(Mette Hofsødegård, Aftenposten)